Talvi Valokuvaajan Varusteet

Talvella valokuvaus on hauskaa mutta hankalaa. Linssi huurustuu helposti, akku loppuu nopeammin ja valot ja värit katoavat valkoiseen lumeen. Valokuvaaja vaatii erilaisen varustelun kuvaussessiota varten ja paljon osaamista valotuksen ja aukon suhteen.

Miten kamera reagoi kylmyyteen

Kameran linssi ja sisältö jäähtyy kovasti pakkasella. Se aiheuttaa kondensoituneen veden pääsyä kameran sisäosiin ja näin ollen aiheuttaa korroosiota ja kameran käyttö ikä vähenee. Siksi on erityisen tärkeä osata suojata kamera ja tehdä tarvittavat toimenpiteet jäähtyneen ja kondensoituneen veden pois saamiseksi kamerasta. Kun kamera viedään ulkoilmaan, pyritään se pitämään mahdollisimman kuivana. Oma hengitys ilma on todella kosteaa ja tästä syystä se voi vaikuttaa kameran kastumiseen paljon. Pidä kamera mahdollisimman paljon kaukana hengitysilmastasi ja kuivaa sitä säännöllisesti pyyhkeellä. Myös vaihtelu jatkuvasti kylmästä takaisin lämpimään ei ole hyväksi. Kun kamera viedään takaisin kuiviin sisätiloihin, sen osat tulee irrottaa toisistaan ja akku ottaa irti. Sen pitää antaa tuulettua auki rauhassa, jotta suurin osa kosteudesta haihtuu kameran sisäosista. Myös ulkokuori kanttaa kuivata pyyhkeellä sitä mukaan, kun kosteutta näkyy. Sisäosia ei saa kuivata ja linssin kanssa pitää olla todella varovainen, jotta kosteus ei siirry pahempiin paikkoihin tai ettei vaurioita linssiä. Pidä siis kamera mahdollisimman paljon samassa lämpötilassa, äläkä vaihtele lämpötilaa radikaalisesti. Jos ulkona on pakkasta, muista, että usein mikään kamera ei ole tehty pakkas olosuhteisiin, joten pidä kamera koko ajan kameralaukussa tai muuten suojattuna.

Oma varustus

Kun ulkona on kylmä ja kuvaamaan lähdetään pidemmälle, on huolehdittava tarpeeksi hyvästä suoja varustuksesta. Muun muassa kiipeilyyn suunnitellut sormikkaat tai hanskat, jotka jättävät kuitenkin sormen päät paljaaksi, ovat erittäin kätevät valokuvaajallekin. Kuvia pystytään ottamaan ja muokkaamaan helposti ilman, että hanskoja täytyy ottaa pois käsistänsä. Tämä helpottaa huomattavasti kuvaamista ja hanskat pitävät hieman kameraakin lämpimänä, kun sitä pidetään käsissä. Toinen tärkeä asia on muu vaatetus ja varsinkin hyvät kengät. Jos kuvaajalla tulee kylmä kesken kuvauksien, tulee kuvat olemaan epätarkkoja tärinästä ja kuvaaminen on silloin aivan turhaan. Yleensä kuvaaja ei ehdi katsomaan mihin jalkansa upottaa ja esimerkiksi seisominen suoraan vesi- tai loskalätäkössä on suhteellisen normaalia. Tästä syystä kenkien merkitys korostuu ja vedenpitävät, mutta lämpimät kengät, joista löytyy hieman tukea ja niillä on helppo liikkua, ovat jokaisen luontokuvaajan ja talvi valokuvaajan must have listalla. Jos tarkoitus on kuvata paljon ja säännöllisesti ulkona talvella lumisessa maisemassa ja jos tarkoitus on saada kuvattua eläinotoksia, hyvä hankinta voi olla valkoinen koko vaatetus eli valkoiset toppahousut sekä valkoinen toppatakki. Tällä tavalla voidaan helposti piiloutua talviseen maisemaan ja uppoutua kuvaukseen uudella tavalla, jolloin kuvauksen kohteena olevat eläimet eivät pelästy ja lähde pois takiasi esimerkiksi lumisessa metsässä. Lumimaisemassa auringoltakin kannattaa suojautua, mutta kuvaajan ei ole helppo löytää kasvoille aurinkosuojaa, joka ei tahmaa kameraa. On olemassa kuitenkin puuterimaisia talkkeja, jotka suojaavat auringolta ja sellaisen käyttö antaa suojan auringolta, mutta samaan aikaan mahdollistaa kasvojen laittamisen kameraan kiinni ilman, että siitä jää jälkiä. Kasvoihin voi myös koskea ilman, että tahmaa sormiansakaan. Tällaisia puutereita voi etsiskellä loma matkalla lämpimistä maista, tai tilata varmasti verkosta. Kuvausretkellä kylmyyden lisäksi on pidettävä huolta nesteytyksestä. Kylmällä ilmalla pullo vettä, ei välttämättä ole paras ratkaisu. Termospullo täynnä herkullista vihreää teetä voi olla paljon miellyttävämpi retkijuoma.

Oma varustus