Jääkiekko Suomessa

Jääkiekko Suomessa

Kenellekään ei varmasti tule yllätyksenä se, että jääkiekko on Suomen suosituin urheilulaji, sekä katsotuin penkkiurheilulaji. Pohjoisen kansa on omaksunut jääkiekon taidot oikein osaavasti jo lapsesta asti. Vuonna 2015 suomessa oli yli 70 tuhatta rekisteröitynyttä jääkiekon pelaajaa. Virallisten jääkiekkojoukkueiden lisäksi niin sanotut “höntsä liigat” ovat myös monen ikäluokan suosiossa ja keräävät pelaajia vuodesta toiseen.

Historia

Kuinka jääkiekko päätyi suomen suosituimmaksi urheilulajiksi? Luistelu on ollut tuttua puuhaa suomalaisille jo tuhansien vuosien ajan. Ensimmäiset jääkiekkopelit, tai sen tapaiset pelit järjestettiin kuitenkin Helsingissä 1890-luvulla. Silloin peli näytti enemmän tai vähemmän jääpallon ja jääkiekon sekoitukselta, ilman selkeitä maaleja ja kenttäviivoja. Pelin säännötkään eivät olleet vielä aivan selkeät, joten suurimmaksi osaksi jääkiekkoa pelattiin vain huvin vuoksi ja tietenkin urheilun kannalta. Tästä alkoi suomalaisten kiinnostus tähän jännittävään ja intensiiviseen urheilumuotoon. Suomen ensimmäinen virallinen jääkiekkoliiga perustettiin jo vuonna 1920, jonka jälkeen SM-Liiga (Suomen jääkiekon miesten pääsarja) perustettiin kahdeksan vuotta myöhemmin. Samana vuonna kun SM-Liiga syntyi, Suomi hyväksyttiin myös kansainvälisen jääkiekkoliiton jäseneksi. Tämän jälkeen lajin suosio on vaan kasvanut kasvamistaan.  Vaikean alun jälkeen Suomi on noussut jääkiekkomaailman menestykseen monen monta kertaa ja pysyy vieläkin taulukoiden kärjessä vuodesta toiseen.

Historia

Ensimmäinen kultamitali miesten jääkiekon maailmanmestaruuskisoista tuli kotiin vuonna 1995. Tapahtuma, jonka monet suomalaiset varmasti muistavat hyvällä. Ennen kultamitalia Suomi oli ollut kärkikolmikossa jo parisen vuotta aikaisemmin. Legendaarisen vuoden 1995 ottelun jälkeen Suomi on voittanut maailmanmestaruuden kahdesti, toisen kerran vuonna 2011 ja kolmannen vuonna 2019. Mitaleille Suomi on kuitenkin kivunnut jopa 11 kertaa kultamitalien lisäksi. Jääkiekon Euroopan-mestaruuskilpailuissa Suomi pääsi mitaleille jopa viisi kertaa. Ensimmäisen kerran hopealle vuonna 1962, jonka jälkeen suomalaisten täytyi tyytyä neljään pronssimitaliin 1980-luvulla. Suomessa miehet eivät ole ainoita, jotka pärjäävät jääkiekossa kansainvälisesti. Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue on nähnyt myös omalta osaltaan kansainvälistä menestystä. Jääkiekon maailmanmestaruuskisoista kotiin on tullut jopa 12 pronssimitalia ja yksi hopeamitali. Olympialaisissa suomen naistenjoukkue on napannut kotiin kolme pronssimitalia ja Euroopan-mestaruuskilpailuissa neljä kultaa ja yhden pronssin.