Kehonrakennus Suomessa

Kehonrakennus on viime vuosina lisännyt jatkuvasti suosiotaan ja sen harrastajamäärät kasvavat jatkuvasti. Kehonrakennus on kuitenkin suomessa hieman ristiriitainen harrastus ja siitä ollaankin montaa eri mieltä. Parhaimmillaan se kuitenkin voi olla lähde terveellisille elämäntavoille ja aktiiviselle liikkumiselle ja lihastenhuollolle. Pahimmillaan se voi kuitenkin tuhota harrastajansa. Tällöin omasta kehosta sokaistutaan, eikä lihasten ja kehon kuntoa osata enää katsoa terveellisesti. Silloin usein lihaksia ruvetaan kasvattamaan hieman kyseenalaisilla ja jopa vaarallisilla keinoilla.

Nämä keinot usein sisältävät hormonien ja steroidien käyttöä, joilla on taas vaikutuksia lihasten lisäksi ihmisen mieleen. Näiden aineiden käyttäminen ei ole koskaan turvallista ja se on jopa Suomessa laitonta. Tällöin kehonrakennuksessa on kyse pelkästään lihasten kasvattamisesta jättimäisiksi, eikä enää millään tasolla terveydestä. Tämän takia kehonrakentajien täytyykin olla mielellisesti erittäin vahvoja, jotta he eivät sorru alan houkutuksiin.

kehonrakennus

Kehonrakennus periaatteessa siis tarkoittaa kirjaimellisesti kehon rakennusta, jossa pyritään kasvattamaan kehon lihaksia. Tarkoituksena on siis saada mahdollisimman vähärasvainen ja lihaksikas vartalo. Kilpailuihin kehonrakentajat taas pyrkivät saamaan melkein nolla rasvaprosentin, jolloin kaikki kehon lihakset näkyvät näyttämöllä selkeämmin. Kehonrakennusharrastus onkin sidoksissa kilpailuihin, joissa verrataan kehonrakentajien saavutuksia lavalla. Kehonrakennusta kuitenkin pystyy harrastamaan joko harrastustasolla tai ammattimaisesti. Ammattitasolla kilpaileminen on kuitenkin jo todella rankkaa ja vaatii osakseen hyvinkin kurinalaisia dieettejä. Tämä laji vaatiikin erittäin kurinalaista asennetta elämään, sillä lajiin kuluu runsasta melkein päivittäistä harjoittelua ja tiukkaa ruokavaliota. Kehonrakentajille ruoka toimiikin enemmän vain polttoaineena, kuin nautintona.

Harjoittelu kehonrakennuksessa

Usein kehonrakentajat seuraavat ennalta määrättyä treeniohjelmaa, joka sisältää koko viikon suunnitelman niin treenissä kuin ruuassa. Treeniohjelmaan kuuluu suunnitelma lihasten kasvattamisesta, jonka mukaan määrätään painot ja määrät joilla liikkeitä tehdään. Lihaksen kasvamiseen vastuksen kuuluisikin olla noin 60 – 80 prosenttinen lihaksen kokonaisvoimasta. Kyseisellä vastuksella taas tehdään riippuen painosta usein 6 -12 toistoa. Tämän jälkeen pidetään lyhyt usein noin minuutin mittainen tauko, jonka jälkeen toistot tehdään uudestaan. Usein toistoja tehdään kolmesta neljään kertaan.

Usein harjoituksen jaetaan tiettyihin lihasryhmiin, tarkoittaen, että yhtenä päivänä treenataan esimerkiksi olkapäät ja ojentajat ja toisena kertana treenataan selkä. Tällöin yhdellä harjoituskerralla käydään läpi vain tietyt kehon lihaksen. Yhden lihasryhmän harjoitteluun taas usein tehdään neljästä kuuteen liikettä, riippuen kuinka laaja lihasryhmä on kyseessä ja kuinka pitkä harjoitusaika on. Usein lihakset onkin jaettuna kolmeen tai neljään ryhmään. Ryhmät ovat usein olkapäät ja ojentajat, takareidet, kädet ja pakarat, selkä, etureidet ja vatsalihakset. Usein nämä harjoituskerrat mahtuvatkin yhteen viikkoon, jolloin joka viikko käydään kehon kaikki lihakset läpi. Viikko sisältää myös lepopäivän ja aerobisen liikunnan, jolla saadaan pidettyä kehon kuntoa ja jaksamista yllä.

Liikunnallisen harjoittelun lisäksi harjoituksissa on myös tärkeää saada tarpeeksi lepoa ja ravitsevaa ruokaa. Ruokavalio pidetäänkin mahdollisimman vähärasvaisena ja hiilihydraattisena, jolloin ruuasta pyritään saamaan mahdollisimman runsasproteiinista. Tällöin keho ei saa liikaa ruokaa rasvantuottamiseen ja lihakset saavat riittävän määrän proteiinia kasvaakseen. Kehonrakennus usein vaatiikin ruokavalion lisäksi lisäravinteita, joita usein juodaan harjoitusten yhteydessä. Harjoittelun aikana juodaan aminohappoja, kun taas harjoittelun jälkeen juodaan proteiinijuomaa. Näiden avulla lihakset saavat riittävät määrän vaadittavia ravinteita niiden kasvamiseen. Toinen tärkeä asia kehonrakennuksessa taas on ravinnon lisäksi riittävä lepo. Kehonrakentajan tulisikin saada säännöllisesti joka yö vähintään 8-10 tuntia unta, jotta kehon lihakset pääsevät palautumaan päivän harjoituksista. On olemassa jopa sanonta, että lihakset kasvavat nukkuessa. Tämä sanonta pitääkin paikkansa ja suurin osa lihaksen kasvusta tapahtuu niiden lepotilassa palautuessa.