Lahden dopingskandaali

Suomalainen urheilu koki yhden kaikkien aikojen suurimmista järkytyksistä vuoden 2001 Lahden MM-hiihtojen yhteydessä, kun maastohiihtojoukkueen kuusi jäsentä jäi kiinni verenohennuslääke Hemohesin käytöstä. Kaikki kuusi dopingista kiinni jäänyttä urheilijaa, joista neljä mieshiihtäjää ja kaksi naishiihtäjää, saivat kahden vuoden kilpailukiellot. Skandaalilla on ollut pitkäkestoiset ja vakavat vaikutukset suomalaiseen maastohiihtoon sekä urheilullisesti että taloudellisesti.

Suomi menetti kolme MM-hiihdoissa voitettua mitalia ja lisäksi maastohiihtojoukkueiden päävalmentajat Kari-Pekka Kyrö ja Jarmo Liski sekä joukkueen lääkärit Juha-Pekka Turpeinen ja Pirkka Mäkelä määrättiin elinikäiseen toimitsijakieltoon. Valmentajien ja Turpeisen toimitsijakiellot on sittemmin peruutettu.

Lahden MM-kisojen tapahtumat

Lahdessa järjestettiin vuoden 2001 hiihdon maailmanmestaruuskilpailut 15.–25.2.2001. Jari Isometsä sijoittui miesten 15.2. hiihdetyssä 15 kilometrin kilpailussa neljänneksi ja joutui dopingtestiin. Kaksi päivää myöhemmin 17.2. Isometsä osallistui taka-ajokilpailuun, jossa hän sijoittui toiselle sijalle. Samana päivänä hänen antamansa dopingtestin A-näyte 15 kilometrin kilpailusta osoittautui positiiviseksi. Seuraavana päivänä myös Isometsän B-näyte todettiin positiiviseksi. Isometsä kertoi hiihtoliiton järjestämässä lehdistötilaisuudessa käyttäneensä Hemohes-nimistä plasmavolyymin lisääjää verensä hemoglobiinin alentamiseksi.

Lahden MM-kisojen tapahtumat

Ennen Lahden MM-kisoja Viron Otepään hiihdon maailmancup-kilpailusta paluumatkalla ollut Kari-Pekka Kyrö oli unohtanut helsinkiläiselle huoltoasemalle Hiihtoliiton lääkelaukun. Laukku löytyi Jari Isometsän lehdistötilaisuuden jälkeen 19.2. huoltoasemalta Helsingistä, josta se toimitettiin Malmin poliisilaitokselle löytötavarana. Laukun sisällä oli muun muassa verisiä käytettyjä ruiskuja ja käytettyjä Hemohes-nestetiputuspusseja. Päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö kävi lunastamassa laukun poliisiasemalta 21.2.

Seuraavana päivänä Suomen miesten joukkue voitti viestikultaa. Avausosuuden hiihtänyt Janne Immonen joutui järjestäjien dopingtestiin, ja antidopingneuvosto WADA päätti testauttaa 28 urheilijaa Suomen kisajoukkueesta. Kaksi päivää myöhemmin joukkueen lääkäreinä toimineet Pirkka Mäkelä ja Juha-Pekka Turpeinen erosivat, koska kokivat heidän terveydenhuollollisen ammattitaitonsa tulleen loukatuksi.

25.2. kerrottiin toisen suomalaisen hiihtäjän A-näytteen paljastuneen positiiviseksi. Hänen nimeään ei vielä kerrottu julkisuuteen, mutta seuraavana päivänä Hiihtoliitto paljasti dopingista kärähtäneen hiihtäjän olleen Janne Immonen, jonka B-näyte oli osoittautunut myös positiiviseksi. Hiihtoliiton lajipäällikkö ja valmentaja vapautettiin tehtävistään ja opetusministeriö asetti tutkintapyynnön Hiihtoliiton avustusten käytöstä. Suomi menetti myös viestikultansa.

28.2. Hiihtoliitto kertoi Hotelli Haagassa järjestämässään tiedotustilaisuudessa, että kaikkiaan kuusi suomalaista hiihtäjää oli jäänyt kiinni Hemohes-nimisen plasmalaajentajan käytöstä. Uusia kärynneitä olivat Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi, Virpi Kuitunen ja Milla Jauho.

Dopingtestien B-näytteiden varmistuttua positiivisiksi Hiihtoliitto erotti päävalmentaja Kyrön, valmentaja Jarmo Riskin ja lajijohtajana toimiteen Antti Leppävuoren tehtävistään. Kyrölle ja Riskille asetettiin lisäksi elinikäiset toimitsijakiellot. Kaikki kuusi dopingista kärynnyttä urheilijaa saivat määräaikaisen kahden vuoden kilpailukiellon.

Kärynneet hiihtäjät

Jari Isometsä saavutti urallaan muuan muassa kolme olympiamitalia ja neljä mitalia MM-kilpailuista sekä näiden lisäksi runsaasti SM-tason mitaleita. Isometsä yritti jatkaa uraansa kilpailukieltonsa jälkeen vuonna 2003, mutta lopetti vuonna 2006.Janne Immonen yritti välttää testaamisen Lahdessa katkaisemalla tahallaan sauvansa takaa-ajokisassa. Myöhemmin Immonen myönsi epohormonin ja nesteytyksen käytön hiihtourallaan. Mika Myllylä oli yksi Suomen menestyneimpiä mieshiihtäjiä. Urallaan hän voitti kaikkiaan kuusi olympiamitalia ja yhdeksän MM-mitalia. Myllylä yritti tuloksettomasti paluuta hiihdon pariin kilpailukieltonsa päätyttyä. Hän lopetti uransa kauden 2004–2005 jälkeen ja menehtyi vuonna 2011.

Harri Kirvesniemi saavutti urallaan kuusi olympiamitalia ja MM-tasolla kahdeksan mitalia, joista yksi maailmanmestaruus. Hän lopetti uransa Lahden dopingskandaaliin. Virpi Kuitunen, nykyisin Sarasvuo, on moninkertainen maailmanmestari ja kaksinkertainen olympiamitalisti. Kuitusen menestys alkoi vasta hänen palattuaan maastohiihdon pariin kilpailukieltonsa jälkeen. Hän voitti useita maailmanmestaruuksia ja maailmancup-kilpailuja ja lopetti uransa vuonna 2010.

Milla Jauho, nykyisin Saari, jatkoi kilpailukieltonsa jälkeen hiihtämistä SM-tasolla. Hän lopetti hiihtouransa vuonna 2007 Sapporon MM-hiihtojen jälkeen.