Laskettelu Alpeilla

Jos laskettelutaidot ovat vähäiset ja rinteissä on käyty vain suomalaissa hiihtokeskuksissa, voi ajatus Alpeista laskettelukohteena tuntua vieraalta ja pelottavalta. Moni aloittelija saattaa kuvitella Alppien rinteitä pelkästään jyrkiksi ja vaativiksi, mutta tämä ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Alpeille voi suunnata aivan hyvin vähäiselläkin kokemuksella. Alppien laskettelukeskusten kohdevalikoima on niin valtava, että sieltä löytyy varmasti jokaiselle sopivia rinteitä. Lähes jokaisesta Alppien kohteesta löytyy helppojakin rinteitä.

Alppien tunnelmaa

Alpeille suuntaavan laskettelijan kannattaa suunnata ensimmäiselle laskureissulleen kohteeseen, jossa on hyvien rinteiden ja laskettumahdollisuuksien lisäksi myös aitoa alppitunnelmaa. Hyvä kohde aidon alppikylän tunnelman kokemiseen on esimerkiksi Itävalta, josta löytyy useita aloittelijoille sopivia hiihtokeskuksia sekä kauniita alppityylisiä taloja ja taatusti upeita maisemia. Kohteissa kannattaa hyödyntää paikallisten hiihdonopettajien ja oppaiden palveluita, varsinkin jos omat laskettelutaidot ovat päässeet ruostumaan edellisen laskettelukerran jäljiltä. Henkilökohtaisen hiihdonopettajan sijaan keskuksissa voi käyttää myös kohdeoppaiden palveluita ja lähteä tutustumaan turvallisesti rinteisiin ryhmässä oman oppaan johdolla.

Itävallan suurten laskettelukeskusten sijasta monen aloittelijan saattaa olla järkevämpää valita ensimmäiseksi kohteekseen jokin rauhallisempi ja pienempi kohde, sillä suuret laskijamäärät voivat tehdä isojen hiihtokeskusten helpoistakin rinteistä hankalammin laskettavia jo pelkän väkimäärän sekä rinnepohjan kovettumisen vuoksi. Tärkeä kriteeri matkalle on myös ruuhkaisten ajankohtien välttäminen. Vaikka helmikuu on rinteiden lumitilanteen kannalta varma ja otollinen valinta, on se myös yleisesti kaikkein ruuhkaisin ajankohta. Sopiva hetki Alpeille matkustamiseen on maaliskuun loppupuoli ja huhtikuun alku, jolloin lunta on vielä riittävästi, mutta suurin ruuhkahuippu on hiihtokeskuksissa jo ohitettu.

Nauders

Nauders sijaitsee Itävallassa aivan Italian ja Sveitsin rajalla. Naudersin kylä sijaitsee 1 400 metriä merenpinnan yläpuolella, joten se tarjoaa hyvän ja varman lumitilanteen vielä pitkälle huhtikuun puolelle. Naudersin sijainti on hieman syrjäisempi, joten kylä on säilynyt kohtuullisen koskemattomana suuremman massaturismin alta. Alueen ympärillä sijaitsee korkeita vuoristoja, joiden huiput yltävät aina jopa 3 739 metriin (Weißkugel). Naudersin hiihtoalueet jakaantuvat Bergkasteliin, Schönebeniin ja Haideralmiin, jotka sisältävät runsaasti rinteitä kaikentasoisille laskijoille.

Chamonix

Chamonix on todellinen alppihiihdon keskus maailmassa. Chamonix on saapumisyhteyksiltään helppopääsyinen ja runsaasti palveluita tarjoava ranskalainen pikkukaupunki aivan Mont Blancin, Euroopan korkeimman vuorenhuipun lähettyvillä. Se kerää luokseen laskettelijoita, vuorikiipeilijöitä ja seikkailijoita joka puolelta maailmaa. Alueen laskumaastot tarjoavat laskettavaa jokaiselle tasolle aloittelijoista hurjapäisimpiin merkittyjen rinteiden ulkopuolella laskijoihin.

Chamonix tarjoaa lukuisia majoitusvaihtoehtoja ja loistavia ravintoloita. Tarjolla on myös erilaisia kauppoja ja muita palveluita, mutta kuitenkin melko maltillisella hintatasolla. Chamonix on suosittu suomalaisten ja muiden pohjoismaalaisten keskuudessa. Kauppojen ja ravintoloiden lisäksi Chamonix tarjoaa kuusi laskualuetta, jotka kattavat kaikkiaan 170 rinnekilometriä. Alue tarjoaa lisäksi runsaasti haastavaa maastoa ja off-piste-mahdollisuuksia jäätiköllä ja suojaisissa metsissä.

Kolme laaksoa

Kolmen laakson nimellä tunnettu alue muodostaa maailman suurimman yhtenäisen hiihtoalueen. Kolmen laakson keskellä sijaitsevan Mottaret-kylän alapuolella sijaitsee Meribel, josta pääsee hissiyhteyksillä joka suuntaan alueelle. Kauniit kylät on rakennettu hiihtäjiä varten, jonka osoittavat hyvät ja toimivat yhteydet sekä vilkas ja eloisa yöelämä. Mottaret’sta pääsee vielä ylöspäin Mont Vallon -vuorelle, joka on varsinkin lumisateen jälkeen todella arvostettu laskettelupaikka.

Courchevelin laaksossa sijaitsee oma kiitorata, ja paikka onkin varakkaiden ihmisen suosiossa. Hulppeasta elämäntyylistä nauttivat henkilöt käyvät lomailemassa ja näyttäytymässä Courchevelissä vuosittain muiden harrastustensa ohessa, ja tämä näkyy alueen hintatasossa. Huoneistojen vuokrahinnat ja ravintoloiden hintataso voivat olla tavalliselle matkustajalle melko suuret. Kyseessä on kuitenkin vierailemisen arvoinen paikka, kuten myös Kolmen laakson alueen päätepiste, Van Thorensin kylä. Van Thorens on Euroopan korkein kylä ja sen rinteet vauhdikkaita ja leveitä.