Mäkihyppy

Suomalaiset tuntevat tämän lajin. Mäkihyppyä on seurattu Suomessa jo vuodesta 1899 lähtien, kun Katajanokan kalliolla pidettiin ensimmäiset kilpailut. Mäkihyppy nousi Suomessa uusiin sfääreihin Matti Nykäsen saavuttaessa upean uran, ollen koko maailman kaikkien aikojen menestynein mäkihyppääjä. Suomen kansa on tottunut seuraamaan kisoja joko televisiosta tai jopa paikan päällä, mutta kerromme lajista nyt muutamia sille ominaisia piirteitä, joita et ehkä vielä tiennytkään. Laji on urheilulaji, joka vaatii harrastajaltaan tietynlaista keskittymistä, jotta hyppy ja lasku onnistuisi halutulla tavalla.

Lajikuvaus

Mäkihyppy on urheilulaji, jossa urheilija laskee suksilla, ilman sauvoja, alas korkealta mäeltä, jonka alapäässä on hyppyri. Hyppääjän tulee ajoittaa ponnistus oikein, jotta hyppy olisi mahdollisimman pitkä. Hyppääjä saa suorituksestaan tyylipisteitä ja virheet luonnollisesti pudottavat pisteitä alaspäin. Pisteitä annetaan tyylin ja asennon lisäksi myös hypyn pituudesta. Yhdellä kilpailijalla hyppysuorituksia on kaksi. Kuinka pisteet sitten lasketaan? Hyppääjä saa pisteitä kahdella tavalla: hypyn pituudesta sekä tuomareilta. Pituuden mukaan annettavat pisteet määräytyvät siten, että niinkutsutun K-pisteen yli hyppäämisestä saa 60 pistettä. Tämän jälkeen jokaisesta metristä saa lisäksi 2 pistettä. Suurmäessä tämä luku on 1,8 pistettä. Jos hyppääjän hyppy ei yllä K-pisteelle saakka, pisteitä vastaavasti vähennetään samalla systeemillä. Pituuden mukaan määräytyvien pisteiden lisäksi kilpailua arvioivat viisi tuomaria. He tarkkailevat hyppyä ja antavat pisteitä koko suorituksen ajan. Yksi tuomari voi antaa kilpailijalle maksimissaan 20 pistettä. Kunkin tuomarin antamat pisteet lasketaan yhteen ja ylin ja alin pistemäärä jätetään laskuista pois. Lopulliset pisteet lasketaan siis yhteensä vain kolmelta tuomarilta.

Mäkihypyssä tarvittavat varusteet

Mäkihypyssä lasketaan suksilla, joten erityiset mäkihyppysukset ovat oleellisin varuste. Mäkihypyssä ei käytetä sauvoja. Kilpailuissa käytettäville suksille on olemassa tiettyjä standardeja, joita on noudatettava. Suksen mittaan vaikuttaa esimerkiksi hyppääjän painoindeksi. Mäkihyppääjän tulee käyttää mäkihyppypukua, joka on suunniteltu hyppäämiseen. Myös puvulle on omat sääntönsä. Jotkut mäkihyppääjät ovat yrittäneet lisätä pukuihinsa ulokkeita, joiden ansiosta lento olisi pidempi, mutta tämä on mäkihypyssä kiellettyä. Lepakkopuvut eivät siis ole sallittuja. Puvut mitataan hyppytornissa ennen hyppyä, jotta voidaan varmistaa, että hyppy tapahtuu sääntöjen mukaisesti ja turvallisesti. Et ehkä tullut ajatelleeksi, mutta myös alusvaatteille on omat sääntönsä. On ollut tilanteita, joissa hyppääjät ovat aluspuvun avulla yrittäneet venyttää hyppypukua kainaloiden kohdalta. Tämä on onnistunut sitomalla hihat peukaloon, jolloin hyppääjä pääsee puvun avulla pidemmälle. Aluspukuja koskevat uudet säännöt tulivat voimaan vuonna 2015, joten myös aluspukuja voidaan valvoa tehokkaasti.

Minustako mäkihyppääjä?

Voisitko kuvitella mäkihyppäämistä itse? Ajatus voi kuulostaa pelottavalta, mutta kuten olet varmasti huomannut, osaava hyppääjä laskeutuu hienosti ja turvallisesti maahan. Myös sinä voit oppia tämän. Mäkihyppyharrastusta ei voi tietenkään aloittaa suuresta mäestä, vaan perusteet aloitetaan pienestä hyppyristä. Harrastajalta vaaditaan tietenkin rohkeutta ja korkeanpaikankammoa ei kannata olla.

Minustako mäkihyppääjä?

Lahden Hiihtoseuralla on erityinen Mäkikotka-koulu mäkihypystä kiinnostuneille. Koulua on talvella 3-4 kertaa viikossa ja tavoitteena on harrastajan hyvä kehonhallinta, jotta mäkihyppy olisi mahdollista ja ennenkaikkea turvallista. Harjoittelu ei ole pelkkää hyppäämistä, vaan siihen kuuluu paljon muutakin kehonhallintaa parantavia harjoituksia, kuten hiihtoa ja telinevoimistelua. On tärkeää harjoittaa kehoa kokonaisvaltaisesti. Toimintaan kuuluu myös pelit ja leikit, jotta harrastus ei olisi liian vakavaa. Myös nämä kehittävät kehoa. Käytössä on myös kesäharjoittelumäki, jotta harrastusta ei tarvitsisi laittaa tauolle kesän ajaksi. Kaikki kiinnostuneet vain rohkeasti kokeilemaan! Laji ei ole niin hankala kuin voisi kuvitella, vaikka se tapahtuukin korkeudessa.