Millainen On Hyvä Kuntosali Treeni

Se minkälainen kuntosali kävijä olet, määrittelee usein hyvän treenaamisen kaavan. Jos olet uusi kuntosalilla, suositellaan aina ottamaan ammattiohjaajaan yhteyttä, jotta ei rikota paikkoja uuden harrastuksen ohella. Kuntosalilla kuitenkin laitteiden perus tekniikat ja varsinkin vapaa painojen suhteen tekniikat pitää osata tehdä turvallisesti. Muuten niistä ei ole ensinnäkään hyötyä ja toisekseen treenaamisella voi saada paljon vauriota ja vahinkoja aikaiseksi esimerkiksi polville tai vaikkapa ala selälle.

Ota huomioon turvaohjeet

Jos laite mitä olet käyttämässä kuntosalilla ei ole sinulle tuttu, usein salilta löytyy henkilökuntaa, joka on enemmän kuin mielellään opettamassa ja kertomassa sinulle turvallisesta käytöstä. Älä siis pelkää kysyä, useinkaan salin henkilökunta ei myöskään halua onnettomuuksia tai tapaturmia, joten on parempi kysyä kuin yrittää itsekseen. Jos kuitenkaan henkilökuntaa ei ole saatavilla, on lähes jokaisella ihmisellä älypuhelimet. Mikään ei estä sinua katsomasta vaikkapa video ohjeistusta kuntosalilaitteesta, joita löytyy erinäisistä videopalveluista internetti pullollaan. Jos kuitenkin kännykkä jäi kotiin, voit myös ystävällisesti kysyä joltakin muulta salilla olevalta. Älä käytä ainakaan isoilla painoilla sellaista laitetta, jonka käyttö ei ole tuttua. Aloita pienemmillä painoilla ja tutustu laitteeseen ja sen käyttöön tarkoin ennen kuin lisäät painoa. Kun laitteen toiminta on tuttua, keskity siihen silti joka ikinen kerta. Usein tapaturmat tapahtuvatkin sen takia, että treenin tekemiseen ei kiinnitetty tarpeeksi huomiota vaan se tehtiin liian suurilla painoilla, kylmällä kropalla ja väärin ihan pelkän keskittymiskyvyn herpaantumisen takia. Kuntosalilla käyminen vaatii keskittymistä treenaamiseen. Jos tämä on vaikeaa, usein ryhmäliikunta tai muu ohjattu liikunta on parempi vaihtoehto.

Kuinka nopeasti lisätä painoja

Se miten nopeasti painoja tulisi lisätä riippuu täysin yksilöllisestä kehostasi. Kun painoja lähdetään lisäämään, niitä lisätään hiljalleen omaan tahtiin. Toisista salilla kävijöistä voi ottaa mallia, mutta toisten painojen seuraaminen ja niihin tähtääminen on typerää. Silloin ei saavuteta omaa persoonallista kehitystä. Toinen henkilö voi olla sellainen, joka on käynyt salilla vuosia ennen sinua ja tekee muun muassa muutakin voimaharjoittelua. Tai toinen voi olla leikkauksesta toipuva kuntouttaja, joka tekee liikkuvuuden takia treeniä pienillä painoilla. Et voi koskaan verrata omia painoja toisten painoihin. Toinen henkilö voi yhtä hyvin myös tehdä saman harjoitteen aivan erilaisella tekniikalla kuin sinä. Keskittymällä omaan kehitykseen, lopulta todellakin kehityt. Jos painoja lisätään paljon ja toistoja vähennetään, kehitetään enemmän lihasvoimaa. Jos painot pidetään samassa, mutta toistoja nostetaan, kehitetään kestävyyttä. Molemmat ovat tarpeen ja määrää puolin ja toisin kannattaa pitää mahdollisimman vaihtelevana niin saadaan monipuolisempi harjoittelu koko keholle. Myös laitteita ja kuntosali ohjelmaa tulisi muuttaa jatkuvasti ja säännöllisesti, jotta keho ei totu vanhoihin samoihin kaavoihin. Jos keho ehtii tottumaan kuntosaliohjelmaasi, se ei kehity yhtä tehokkaasti ja nopeasti vaan silloin treeniä kutsutaan ylläpitäväksi treeniksi. Jos tämä on tarkoitusperä, silloin ohjelmaa ei tarvitse muokata, uutta jos tarkoitus on päästä vielä eteenpäin, ohjelman muokkaus on paras vaihtoehto. Saliharjoittelussa yksi unohtuva, mutta tärkeä piirre on muu kehon huolto. Kehon huolloksi lasketaan niin alkulämmittely kuin loppuverryttelykin. Vaikka edes viidestä kymmeneen minuuttiin tehty alkulämmittely auttaa ehkäisemään lähes kaikkia tapaturmia harjoittelussa. Jos lämmittelyyn ei anneta aikaan, on isompi riski venäyttää tai jopa reväyttää joko lihaksen tai jonkin muun kehon osan. Loppuverryttelyn tärkeys korostuu lähinnä palautumisessa ja lihasten pysymisenä joustavana.

Kuinka nopeasti lisätä painoja
Se