Sisähiihtomahdollisuudet Suomessa

Hiihto voi olla liikenneväline, virkistystoiminta tai kilpailukykyinen talviurheilu, jossa osallistuja käyttää suksia liukumaan lumella. Kansainvälisen olympiakomitean ja Kansainvälisen hiihtoliiton tunnustavat monenlaiset kilpailukykyiset hiihtotapahtumat. Hiihto on ollut lähes viisi vuosituhatta. Vaikka nykyaikainen hiihto on kehittynyt Skandinavian alusta lähtien, sitä on ehkä harjoitettu yli 100 vuosisataa sitten Kiinassa nykyisten maalausten tulkinnan mukaan.Epäsymmetrisiä suksia käytettiin Pohjois-Suomessa ja Ruotsissa ainakin 1800-luvun lopulle saakka. Yhdellä jalalla hiihtäjä käytti pitkää suoraa, ei-kaarevaa hiihtoa liukumiseen, ja lyhyempi hiihto oli kulunut toisella jalalla potkimista varten. Lyhyen hiihton alapuoli oli joko tavallinen tai peitetty eläinten iholla tämän käytön helpottamiseksi, kun taas hiihtäjän painoa tukeva pitkä hiihto käsiteltiin eläinrasvalla samalla tavalla kuin nykyaikainen hiihtovaha. Varhaiset hiihtäjät käyttivät yhtä pitkää napaa tai keihää. Ensimmäinen kuva hiihtäjältä, jolla on kaksi hiihtokeskusta, on vuodelta 1741.Hiihtoa käytettiin ennen kaikkea liikenteessä 1800-luvun puoliväliin saakka, mutta siitä lähtien siitä on tullut myös virkistys ja urheilu. Sotahiihtokilpailut järjestettiin Norjassa 1800-luvulla, ja hiihtosotaa tutkittiin 1800-luvun lopulla. Laitteiden kehittyessä ja hiihtohissiä kehitettiin 1900-luvun lopulla ja 20-luvun alkupuolella, ja kaksi suurta hiihtolajia syntyi – alppi- hiihto ja hiihto. Pääasiallinen ero näiden kahden välillä on suksisidoksen tyyppi.

Sisähiihto Suomessa

Sisähiihto Suomessa

Sisähiihto on suhteellisen uusi toiminta. Se kehitettiin, koska säännöllinen talvihiihto on Suomessa niin suosittu, että monet ihmiset haluavat tehdä sen ympäri vuoden. Sisäuima-hiihto vaatii ns. Hiihtotunnelia, jossa säilytetään joko artificail tai luonnon lumi. Ilman ja lumen lämpötila pidetään useissa asteissa nollan alapuolella (32F) niin, että hiihto on mahdollista säästä riippumatta. Suomessa on tällä hetkellä 6 hiihtotunnelia ja vielä kolme kehitetään. Helsingissä Ylläshallin hiihtotunneli vierailee vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä. Yksi syy hiihtoladun suosioon on sen edullinen hinnoittelu. Yhden lipun hinta maksaa vain 14 euroa (17 dollaria). Leppävirrassa Vesileppis-hiihtotunneli sijaitsee maan alla. Hotelli sijaitsee hotellin alla, joten hotellin asiakkaat voivat hiihtää ilmaiseksi. Hotellissa on myös vesipuisto.

Sisähiihtoalueet Suomessa

Kivikon Hiihtohalli on sisätilojen hiihtohalli. Hiihtoon on kaksi kerrosta ja niiden välillä on pieni (n. 5 m) kukkula. Sieltä löytyy sekä perinteisiä että luisteluja. Raitojen pituus on 1050 m. Ilman lämpötila on -3 C, lumen lämpötila on -1 C. Päivittäiset työtunnit ovat pitkiä, voit kävellä kello 8–21 ja hiihtää klo 22 asti. Hall on tavallisesti avoinna syyskuusta helmikuuhun riippuen ulkona lumen lumesta ja hiihtäjien määrästä.Hiihtoaika on 3 tuntia kerrallaan, ja se riittää. Hintaan sisältyy myös suihku, sauna ja pukuhuone. Kaapissa tarvitset 1 euron kolikon tai saman kokoisen merkin. Siellä on myös mahdollisuus vuokrata suksia, jättää suksia huoltoon ja ostaa hiihtovälineitä, tarvikkeita ja vahoja. Hiihtolenkkien valmistukseen parhaita keinoja ovat Violet-liukumäki luistelu- suksille ja Violet-kahva perinteisille. Samassa rakennuksessa löytyy HopLop (lasten leikkipaikka), Winter World (lumi-nähtävyydet ja aktiviteetit), Arctic-kuntosali.

Kivikon Hiihtohalli

Paimion Paippi sijaitsee Helsingistä Turkuun vievän moottoritien vieressä. Se on avattu vuonna 2006 ja sitä ylläpitävä yritys on nimeltään Finnfoam. Hiihtosuoran pituus on noin 700 metriä. Korkeuserot Paimion Paipissa ovat minimaalisia, vain noin muutama metri. Paipin leveys on suurimmalta osin 6 metriä, mutta se voi olla jopa 12 metriä. Paipissa oleva lumi on -3 celsiusastetta lämmintä. Putki on ympärivuoden auki haluaville ja innokkaille hiihtäjille. Putkessa on myös kahvila, sauna, hiihtopalvelu ja laitteiden vuokraus.Leppävirrassa sijaitseva hiihtoputki nimeltään Leppävirran Areena on noin 45 minuuttia Kuopiosta ja on maailman suurin kiveen louhittu hiihtoputki. Se on louhittu jopa 30 metrin syvyyteen. Hiihtoladun pituus Leppävirran Areenalla on 1,1 kilometriä ja sen sisälämpötila on noin -1- -5 celsiusastetta. Siellä on myös spa-hotelli, joka tarjoaa rentouttavan kylpyläloman aktiiviselle hiihtolomalle.