Suomalainen alppitähti Kalle Palander

Kalle Palander on Suomen menestynein miesalppihiihtäjä, joka voitti urallaan pujottelun maailmanmestaruuden vuonna 1999 ja pujottelun maailmancupin kaudella 2002–2003. Kalle Palander on kotoisin Torniosta ja edusti Ounasvaaran Hiihtoseuraa ennen vaihtamistaan Ruka Slalomiin vuonna 2005.

Nuoruus

Kalle Palander syntyi Torniossa 2. toukokuuta 1997. Hänen vanhempansa ovat Elvi ja Jouni Palander. Jouni Palander toimi alppihiihtovalmentajana ja valmensi myös poikaansa Kallea. Jouni Palander valmensi myös mm. Rukan alppilukion oppilaita ja hänet palkittiin miesten yksilölajien Vuoden valmentajana 2003. Hänelle myönnettiin myös opetusministeriön liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristi vuonna 2007. Hän menehtyi vuonna 2009 keuhkosyöpään.

Kalle Palanderin isä Jouni toimi Kallen valmentajana jo hänen lapsuudestaan lähtien. Kalle on myöntänyt myöhemmin haastatteluissa, että hänen suhteensa isäänsä oli jossain vaiheessa enemmänkin raa’an valmennuksellinen isällisen suhteen sijasta. Kallen äiti Elvi toimi enemmän henkisenä tukena.

Kalle Palander kulutti koko nuoruutensa urheilun parissa, ja se verotti myös koulunkäyntiä. Kalle valmistui kuitenkin ylioppilaaksi viiden vuoden lukio-opiskelujen jälkeen. Urheilun ohella hän työskenteli myös perheen mehiläistarhalla. Palander on kertonut harjoitelleensa 12–16-vuotiaana kolme kertaa päivässä jopa ilman normaaleja lepopäiviä. Hän kertoo olleensa nuorena kiinnostunut jääpallosta, mutta hänen valmentajaisänsä ei antanut muita vaihtoehtoja kuin alppihiihdon.

Ura

Palanderin ensimmäinen merkittävä sijoitus kansainvälisellä tasolla alppihiihdossa tapahtui hänen ollessaan 20-vuotias vuoden 1997 Sestrieren alppihiihdon MM-kisoissa Italiassa vuonna 1997, jolloin hän sijoittui pujottelussa kuudenneksitoista. Sestrieren kisoissa hän osallistui kaikkiin lajeihin.

Vuosi 1998 sekä kausi 1998/1999 olivat Kalle Palanderin läpimurron aikaa alppihiihdossa. Hän edusti Suomea Naganon olympialaisissa ja saavutti kautta aikain parhaan suomalaissijoituksen olympialaisten alppihiihdossa ollen pujottelun yhdeksäs. Hän alkoi sijoittua kymmenen parhaan joukkoon myös maailmancupin kisoissa laskettuaan parhaimmillaan kaksi kertaa kuudennelle sijalle pujottelussa. Coloradossa Vailissa ja Beaver Creekissä helmikuussa 1999 järjestetyissä alppihiihdon MM-kisoissa hän saavutti historiallisen pujottelun maailmanmestaruuden. Hänestä tuli ensimmäinen suomalainen alppihiihdon maailmanmestari ja arvokisamitalisti.

Seuraavat kaudet sujuivat Palanderilta vaihtelevalla menestyksellä. Kaudella 1999/2000 hän sijoittui parhaimmillaan maailmancupissa viidennelle sijalle, mutta sitä seuraava kausi oli hänen osaltaan hankala. Useat laskut päättyivät ulosajoihin ja varsinkin suurpujottelussa kisat loppuivat toistuvasti keskeytyksiin. Kausi 2001/2002 sujui paremmin, ja Palander sijoittui pujottelucupissa kauden päätteeksi kuudenneksi sijoittuen myös jokaisessa maailmancupin pujottelun osakilpailussa pisteille. Palander osallistui vuoden 2002 olympialaisiin Salt Lake Cityssä, mutta kilpailu päättyi siellä keskeytykseen.

Kaudella 2002/2003 Palander nousi alppihiihdon huipulle. Hän otti ensimmäisen palkintokorokepaikkansa maailmancupissa voittamalla Kitzbühelin pujottelun. Tämä oli myös kautta aikain ensimmäinen suomalainen voitto alppihiihdon maailmancupissa. Palander jatkoi samalla linjalla voittamalla myös kolme seuraavaa maailmancupin pujottelua. Loistavan kauden päätteeksi hän voitti koko pujottelun maailmancupin ja sijoittui kokonaiscupissa neljänneksi.

Palanderin menestys jatkui myös seuraavalla kaudella, jolloin hän voitti neljä osakilpailua pujottelussa ja lisäksi kaksi supersuurpujottelussa. Kausi 2004/2005 oli edellistä heikompi, mutta seuraavalla kaudella Palander sijoittui palkintokorokkeelle jälleen seitsemän kertaa. Hän osallistui Torinon olympialaisiin ja sijoittui suurpujottelussa yhdeksänneksi sivuten parasta olympiasuoritustaan. Kauden päätteessä hänellä oli vielä mahdollisuus pujottelucupin voittoon, mutta hän loukkasi polvensa.

Kausien 2006/2007 ja 2007/2008 aikana Palander saavutti muutamia palkintokorokesijoituksia, mutta myöhempi kausi jäi kesken loukkaantumisen vuoksi. Hän oli säärivammansa vuoksi sivussa lähes kolme vuotta, mutta jalka ei ollut vieläkään kunnossa hänen palattuaan kilpailemaan kaudella 2010/2011. Palander ilmoitti lopettavansa uransa syyskuussa 2012.

Yksityiselämä

Kalle Palander meni naimisiin puolisonsa Riina-Maija Palanderin (Salminen) kanssa Kuusamon kirkossa huhtikuussa 2007. Samana vuonna heille syntyi tytär Oda-Sofia ja vuonna 2013 kaksoset Romea ja Mona-Lisa. Kalle Palanderilla on lisäksi Norjassa vuonna 1999 syntynyt tytär.

Kalle Palander