Suomalaiset lumilautailijat

Lumilautailu on 1980-luvulta alkaen voimakkaasti yleistynyt talviurheilulaji, jossa käytetään välineenä lumilautaa. Se on alppihiihdon kaltainen laskettulaji, joka jakautuu useampiin alalajeihin, joista moni on myös olympialajeja. Ensimmäiset olympialajit lumilautailussa olivat vuonna 1998 mukaan tulleet halfpipe ja suurpujottelu. Suurpujottelu korvautui myöhemmin parisuurpujottelulla ja vuonna 2006 olympialajiksi tuli mukaan myös lumilautakrossi.

Uusin olympialaji lumilautailussa ja freestylehiihdossa on slopestyle, jossa lautailijat ja hiihtäjät tekevät laskiessaan temppuja hyppyreissä ja obstaakkeleissa, joita ovat kaiteet eli reilit, putket, press boxit eli liukumalaatikot, wallridet eli laskuseinät sekä myös toisinaan pienet lumikourun kaaret. Olympialajiksi slopestyle tuli vuoden 2014 Sotšin talviolympialaisiin. Se on myös mukana lumilautailun ja freestylehiihdon maailmancupeissa ja FIS:n ja WST:n MM-kisoissa.

Enni Rukajärvi

Enni Rukajärvi on vuonna 1990 Kuusamossa Rukajärven kylässä syntynyt suomalainen lumilautailija. Rukajärvestä tuli ensimmäinen slopestylen maailmanmestari Espanjan La Monilassa vuonna 2011 järjestetyissä maailmanmestaruuskisoissa. Sotšin olympialaisissa hän voitti slopestylessä hopeaa. Rukajärvi saavutti vuoden 2016 World Snowboard Tour (WST) -kiertueen maailmanmestaruuskisoissa hopeamitalin sekä slopestylessä että big airissa. Seuraavan vuoden maailmanmestaruuskisoissa hän saavutti jälleen hopeamitalin big airissa.

Rukajärvellä on kolme maailmancupin osakilpailuvoittoa slopestylestä. Hän voitti TTR-kiertueen (nykyisin WST) kilpailusarjan kaudella 2009–2010. Vuonna 2009 hän voitti myös Suomen mestaruuden slopestylessä, halfpipessa sekä lumilautakrossissa. Vuoden 2011 Yhdysvaltain Aspenissa järjestetyn X Games -tapahtuman slopestyle-kilpailun hän voitti huippupisteillä 92,66.

Rukajärvi toimi vuoden 2014 Sotšin olympialaisten avajaisseremoniassa Suomen olympiajoukkueen lipunkantajana. Hänet on valittu vuosina 2011 ja 2014 vuoden suomalaiseksi lumilautailijaksi ja vuonna 2017 hänet palkittiin Suomen urheilugaalassa vuoden esikuvana.

Peetu Piiroinen

Peetu Piiroinen syntyi Hyvinkäällä vuonna 1988. Hän on lumilautailija, jonka päälajit ovat half-pipe, slopestyle ja big air. Piiroinen kuuluu Suomen lumilautailun A-maajoukkueeseen valmentajanaan Suomen Lumilautaliiton päävalmentaja Antti Koskinen.

Piiroinen saavutti Vancouverin olympialaisissa 2010 hopeamitalin lumikourussa. Hän on voittanut TTR World Snowboard Tour -kiertueen vuosina 2009, 2010 ja 2011. Piiroinen voitti ensimmäisenä urheilijana kiertueen kaksi kertaa peräkkäin. Hän on myös ensimmäinen kiertueen kolme kertaa voittanut lumilautailija.

Peetu Piiroisen pikkuveli, vuonna 1991 syntynyt Petja Piiroinen, on myös (jo uransa lopettanut) lumilautailija. Petja Piiroinen voitti big airin kultaa nuoren maailmanmestaruuskisoissa vuosina 2008 ja 2010. Vuonna 2011 hän voitti lisäksi aikuisten MM-kultaa Espanjan La Molinan big air -kisassa.

Antti Autti

Antti Autti on vuonna 1985 Rovaniemellä syntynyt suomalainen lumilautailija, joka aloitti lumilautailun keväällä 1995. Hän sijoittui kaudella 2003–2004 lumilautailun maailmancupin kokonaiskilpailussa toiseksi. Vuonna 2005 Autti voitti Kanadan Whistlerissä järjestetyissä lumilautailun maailmanmestaruuskisoissa kultaa big airissa ja halfpipessa. Samana vuonna hän osallistui X Gamesin lumikourukilpailuun. Hän voitti kilpailun ensimmäisenä ei-yhdysvaltalaisena ja sai sen johdosta nimensä Guinnessin ennätystenkirjaan.

Autti osallistui Torinon olympialaisiin vuonna 2006 sijoittuen lumikourukilpailussa viidenneksi. Pyynnöstä huolimatta hän ei enää osallistunut Vancouverin olympialaisiin, vaan jatkoi uraansa vapaalaskijana. Hän toimi kuitenkin varaedustajana Sotšin olympialaisissa 2014 palattuaan kilpailemaan maailmancupissa lähes kolmen vuoden tauon jälkeen.

Roope Tonteri

Roope Tonteeri on Kouvolassa vuonna 1992 syntynyt lumilautailija, joka on lajinsa moninkertainen maailmanmestari. Hän kuuluu Suomen lumilautailun A-maajoukkueeseen, ja hänet on valittu vuoden suomalaiseksi lumilautailijaksi vuosina 2013 ja 2015.

Vuonna 2013 Kanadan Stonehamissa järjestetyissä lumilautailun maailmanmestaruuskisoissa Tonteri voitti kultaa slopestylessä ja big airissa. Sotšin olympialaisissa Tonteri sijoittui slopestylen finaalissa yhdenneksitoista. Itävallan Kreischbergissä vuonna 2015 järjestetyissä lumilautailun maailmanmestaruuskisoissa Tonteri voitti big airin kultaa ja slopestylen hopeaa. Sierra Nevadassa 2017 järjestyissä maailmanmestaruuskisoissa hän sijoittui big airissa neljänneksi. Tonterilla on yksi maailmancupin kilpailuvoitto.