Suosituimmat laskettelukeskukset

Suomessa on kaikkiaan noin sata hiihto- ja laskettelukeskusta. Näistä kooltaan suurimmat ja kävijämääriltään suosituimmat ovat Ylläs, Levi, Ruka, Tahko ja Himos. Suurimmat keskukset sijaitsevat Pohjois-Suomessa, mutta Etelä- ja Keski-Suomessakin on yhteensä noin kuusikymmentä laskettelukeskusta. Suomen tunturit eivät ehkä vastaa mitoiltaan Alppien tai muiden korkeiden vuoristojen rinteitä, mutta pohjoisen kaunis luonto ja talviset maisemat keräävät laskettelijoita ja talviurheilijoita runsaasti myös Suomen hiihtokohteisiin.

Laskettelun lisäksi talviliikuntakeskuksissa voi harrastaa myös useita muita talvilajeja, kuten maastohiihtoa ja lumikenkäkävelyä. Hiihtolajien lisäksi tarjolla on vauhdin hurmaa myös esimerkiksi moottorikelkkasafareilla. Lapissa kyytiä tarjoavat myös koira- tai porovaljakot.

Ylläs

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston vieressä sijaitseva Ylläs on rinteiden lukumäärällä, rinnekilometreillä ja rinteiden korkeuserolla mitattuna Suomen suurin hiihtokeskus, jonka alueella toimii kaksi hissiyhtiötä. Yllästunturin eteläpuolella Ylläsjärvellä toimiva Sports Resorts Ylläs ja pohjoispuolella Äkäslompolossa toimiva Ylläs-Ski. Nämä kaksi yritystä tarjoavat yhteensä 63 rinnettä, joista valaistuja on 34 ja lumetettuja 35. Hiihtohissejä alueella on yhteensä 29. Ylläksellä on myös Suomen pisin laskettelurinne, jolla on pituutta 3 kilometriä.

Ylläksellä on runsaasti majoituspalveluita. Alueen kahdeksan hotellia tarjoavat 23 000 vuodepaikkaa. Laskettelun lisäksi Ylläs tarjoaa erinomaiset maastohiihtomahdollisuudet Suomen laajimmalla latuverkostolla, jonka ylläpito on huipputasolla. Alueella on tarjolla myös muun muassa 300 kilometriä kelkkareittejä, husky- ja porosafareita, ratsastamista ja avantouintia.

Ylläs

Levi

Tunturi-Lapissa sijaitseva Levi on lipunmyynniltään Suomen suurin ja kenties kansainvälisin talviurheilukeskus. Levillä on 43 rinnettä, jotka tarjoavat haasteita aloittelijatasosta keskivaikeaan tasoon kokeneemmille harrastajille, esimerkiksi Koillisrinteet tai Levi Black -rinne antavat haastetta maailman huippulaskijoillekin. Levin rinteistä 17 on valaistuja ja 17 lumetettuja. Rinteistä pisin on 2,5 kilometrin mittainen. Tunturin huipulta 531 metrin korkeudesta voi nähdä pohjoispuolella sijaitsevan Pallaksen ja länsipuolisen Ylläksen.

Levin alueen kuusi hotellia ja viisi huoneistohotellia pääasiassa Sirkan kylässä tarjoavat yhteensä noin 24 000 vuodepaikkaa. Alueella on 55 ravintolaa ja rinneravintolaa sekä runsaasti ostosmahdollisuuksia. Hiihtämistä varten Levillä on yhteensä 230 kilometriä maastohiihtolatuja. Moottorikelkkailu onnistuu 886 kilometrin reittien ansiosta, kuten myös koiravaljakkoajelut sekä ratsastaminen islannin- ja suomenhevosilla.

Levi

 

Ruka

Ruka ei ole Ylläksen tai Levin kokoinen tunturi, mutta laskupäiviltään se on Suomen ykkönen. Parhaimmillaan laskukausi kestää Rukalla lähes 250 päivää. Lipunmyynnin kannalta Rukan markkinaosuus on Levin jälkeen Suomen toiseksi suurin. Rukalla on 34 rinnettä, joiden suurin korkeusero on 201 metriä. Pisin rinteistä on 1,3 km ja hissejä alueella on 21. Ruka tarjoaa hyvät olosuhteet erityisesti freestyle- ja temppulaskijoille. Moni lautailija viihtyy Rukan BatteryParkissa, joka tarjoaa erilaisia laskulinjoja kaiken tasoisille parkkilaskijoille. Ruka sijoittuu myös freestylen maailmancupin kisakalenteriin. Ruka tarjoaa vuodepaikkoja noin 23 000 yöpyjälle ja laskettelukeskuksen ravintolatarjonta on erinomainen.

Tahko

Tahko on pohjoisen keskusten ulkopuolelta Suomen suurin hiihtokeskus. Tahko on hissilippujen myynnin kannalta markkinaosuudeltaan neljänneksi suurin hiihtokeskus, joka houkuttelee runsaasti vierailijoita keskeisen sijaintinsa ansiosta. Tahkolla on 23 rinnettä, joiden suurin korkeusero on 200 metriä. Hissejä on 14 ja pisin rinne on 1,2 km. Tahkon ja Nilsiän aleilla on reilut 30 000 vuodepaikkaa ja alue on kuulu vilkkaasta after-ski-elämästä.

Himos

Suosittu koko perheen lomakohde Himos sijaitsee päivämatkan päässä Etelä- ja Keski-Suomen kaupungeista, joten rinnekeskuksen palveluita ei ole tarvinnut kasvattaa pohjoisen suurten keskusten tasolle. Himoksella on 21 rinnettä, joista pisin on 950 metriä. Alueella on 15 hissiä ja rinteiden suurin korkeusero on 151 metriä. Himos on yksi Suomen nopeimmin kasvavista hiihtokeskuksista. Rinteet tarjoavat myös temppumaastoa ja alueen HimosAreena toimii nimekkäiden artistien keikkapaikkana iltaisin.