Taitoluistelu

Taitoluistelu

Taitoluistelu, toiselta nimeltään myös kaunoluistelu, on hyvin vanha ja arvostettu urheilulaji. Se on Suomessakin suosittu harrastus ja suomalaiset taitoluistelijat ovat menestyneet maailmalla hienosti. Taitoluistelu on elegantti ja haastava laji, jossa kuka tahansa voi pärjätä, mutta ainoastaan ahkerimmat harjoittelijat menestyvät. Taitoluistelu on melko yksinkertaiselta vaikuttava laji. Siinä luistelija tai luistelijat esiintyvät jäällä musiikin tahtiin. Ulospäin se näyttää helpolta ja kevyeltä. Näiden esitysten takana on kuitenkin jopa tuhansia harjoiteltuja tunteja ja niihin on nähty paljon vaivaa.

Taitoluistelussa kilpaillaan neljässä eri kategoriassa, joista yksinluistelu ja pariluistelu ovat niitä tunnetuimpia. Lisäksi taitoluistelussa kilpaillaan jäätanssissa ja muodostelmaluistelussa. Vaikka voidaan ajatella, että taitoluistelu on vahvasti yksilösuoritteinen, niin esimerkiksi muodostelmaluistelussa pääsee suorittamaan joukkueessa ja siinä joukkueen toimivuus on erittäin tärkeää. Muodostelmaluistelussa luistelee 12-24 luistelijaa ja he esiintyvät yhdessä. Kyseessä on siis jopa enemmän ihmisiä jäällä samanaikaisesti kuin jääkiekossa. Luistelijoiden määrä riippuu sarjasta. Samalla lailla kuin muissakin taitoluistelun alalajeissa, myös muodostelmaluistelussa luistellaan musiikin tahtiin.

Taitoluistelun elementit ja pisteytys

Taitoluistelussa, kuten monessa muussakin lajissa, on muutamia yksityiskohtia, jota tulisi seurata. Taitoluistelussa niitä kutsutaan elementeiksi. Elementteihin kuuluvat hypyt, piruetit ja askeleet. Lisäksi niihin lasketaan tietysti liu’ut. Näitä elementtejä näkyy jokaisessa esityksessä. Elementtejä harjoitellaan paljon ja erilaisille elementeille on vielä omat nimensä. On olemassa esimerkiksi sellaisia hyppyjä tai piruetteja, mitä eivät osaa kaikki, vaan niitä näkee ainoastaan huippu-urheilun parissa, kuten olympialaisissa. Jokaisella pienelläkin liikkeellä on taitoluistelussa oma nimensä.

Nämä elementit ovat yksi tärkeä osa myös pisteytystä. Kolmiosainen pisteytysjärjestelmä pitää sisällään komponenttipisteet, vähennykset ja juuri nämä elementtipisteet. Elementtipisteitä jaettaessa arvioidaankin luistelijan tekemän elementin vaikeus ja tietysti itse suoritus. Komponenttipisteissä katsotaan kokonaisuutta ja kiinnitetään huomiota esimerkiksi siihen, millainen on koreografia, miten siirtymiset sujuvat ja kuinka musiikkia on tulkittu. Komponenttipisteet jaetaan yhteensä viiteen eri osa-alueeseen. Osa-alueisiin kuuluvat vielä luistelutaito ja esitys, eli suorittaminen.

Näiden jälkeen arvioidaan vähennykset, joita luistelija voi saada esimerkiksi kaatumisesta tai ohjelman keskeyttämisestä. Tiesitkö, että taitoluistelussa on määrätty myös se, miten taitoluistelijan tulisi pukeutua? Mikäli luistelija on pukeutunut tai valinnut musiikkinsa sääntöjen vastaisesti, tulee tästäkin vähennyksiä. Taitoluistelun pisteyttäminen ja tuomarointi ei ole siis kenen tahansa juttu, vaan jopa harrastekisoissa tuomareiden merkitys on todella suuri. Heidän tulee osata kaikki taitoluistelun elementit, ymmärtää taitoluistelun monipuolisuus, sekä haastavuus ja samalla pystyä pitämään kirjaa.

Taitoluistelun elementit ja pisteytys

Taitoluistelu Suomessa

Vaikka taitoluistelu on ollut suosittu maailmalla ja erityisesti Euroopassa, se saapui Suomeen vasta 1875. Sinä vuonna Suomessa vieraili amerikkalainen Jackson Heines. Hän oli yhdysvaltalainen taitoluistelija ja balettitanssija. Hänen vierailunsa inspiroi suomalaisia perustamaan oman taitoluisteluseuran ja organisoitumaan taitoluistelun parissa. Näin perustettiin taitoluisteluseura Helsingfors Skridskoklubb. Ensimmäiset kansainväliset taideluistelukilpailut saatiin kuitenkin melko nopeasti, jo vuonna 1883. Taitoluistelua on hallinnoinut vuodesta 1908 Suomen Luistinliitto, minkä jälkeen taitoluistelu sai oman liittonsa vuonna 1960.

Tällöin kyseessä oli vielä Suomen Kaunoluisteluliitto. Se muutti kuitenkin nimensä 1968, jolloin siitä tuli nykyinen Suomen Taitoluisteluliitto. Tämän jälkeen suomen kielessä tunnettu nimi kaunoluistelu on jäänyt pikkuhiljaa pois ja tilalle on tullut vahvasti taitoluistelu. Suomalaiset ovat olleet taitoluistelussa menestyksekkäitä maailmalla. Ensimmäiset pariluistelun maailmanmestaruudet tuotiin kotiin vuosina 1911, 1914 ja 1923. Ensimmäinen olympiakultakin saatiin jo vuonna 1920. Silloin Suomi oli ensimmäistä kertaa olympialaisissa itsenäisenä valtiona. Voitot eivät ole jääneet alkupäähän, vaan niitä ansaitaan tänäkin päivänä. Suomalaiset ovat olleet erityisen menestyneitä juuri muodostelmaluistelussa. Sanotaanko näin, että jotain meissä suomalaisissa on, sillä pärjäämme juuri joukkueena jäällä.