Talviurheilu Suomessa

Suomi on oikea talviurheilun maa. Lumi peittää maan talvikuukausina ja pakkanen paukkuu. Tämä mahdollistaa monenlaisen talviurheilun harrastamisen. Moni suuntaakin kauniina kesäpäivänä luistelemaan, hiihtämään, laskettelemaan tai laskemaan pulkkamäkeä. Mikäs sen hauskempi tapa viettää talvipäivää kuin kauniissa talvimaisemissa? Mukaan voi ottaa vaikkapa termospullollisen kaakaota ja kahvia, niin ulkona viihtyy pidempään ja pysytään lämpimänä. Mutta mitä kaikkea Suomen talven aikana voidaankaan tehdä? Tässä muutamia talviurheiluvinkkejä

Yleisimmät “joka perheen” lajit

Suomalaiset ovat kovia hiihtämään. Ensimmäisten lumien laskeuduttua aletaan jo odottamaan latuja. Innokkaimmat lähtevät hiihtämään jo heti, ilman tarvetta valmiille laduille. Hiihto on siinä mielessä loistava harrastus, että sitä voi kokeilla kuka tahansa. Perheen pienimmille on saatavilla harjoitussuksia, joissa sukset kiinnitetään lapsen omiin kenkiin. Suomalaisissa kouluissa on tapana käydä hiihtämässä koko luokan kesken. Hiihto on hyvä tapa pitää kuntoa yllä talven aikana. Luistelu on toinen suosittu talviurheilulaji. Siinä tarvitaan vain luistimet ja kypärä ja niin sitä ollaan valmiita luistelemaan! Luistelu on omalla tavalla rentouttavaa ja tyylejä on monia. Jotkut haluavat opetella tekemään erilaisia temppuja luistimien avulla, kun taas toiset pelaavat mieluummin kiekkoa tai luistelevat muuten vain. Sekä hiihtoa että luistelua voidaan harrastaa myös vakavammin. Voidaan esimerkiksi harrastaa ampumahiihtoa, osallistua hiihtokilpailuihin ja luistelun osalta voidaan pelata jääkiekkoa, pikaluistelua tai harrastaa taitoluistelua ja sitä kautta voidaan päästä vaikka taitoluistelun EM-kilpailuihin (tai miksei jopa MM). Laskettelu on osa monen talvea. Moni odottaa talvea pelkästään laskettelun vuoksi. Suomessa on noin sata laskettelukeskusta, joissa voi nauttia lajista täysillä. Tällaisia on esimerkiksi Ylläksellä, Levillä tai Messilässä. Lue lisää Suomen laskettelukeskuksista tästä. Välineiden vuokraus onnistuu keskuksista tai ne voidaan ostaa omaksi välineitä myyvistä liikkeistä. Itse laskettelua voidaan harrastaa joko laudalla tai laskettelusuksilla. Laskettelussa kunnon lisäksi kehittyy tasapaino. Se on hyvin terveellinen harrastus vaikka koko perheelle.

Yleisimmät “joka perheen” lajit

Muita talviurheilulajeja

Hieman erilaisempia talviurheilulajeja on esimerkiksi mahakelkkailu eli skeleton. Se ei kuulu ihan perinteisiin suomalaisiin talviurheilulajeihin ja sitä harrastaakseen tulee käydä erityisellä keinoradalla eli -rännillä, joka on valmistettu juuri kelkkailua varten. Kelkkaillessa vauhti voi kohota jopa 120 km/h, joten se ei sovellu välttämättä ihan jokaiselle. Harrastajalta vaaditaan tiettyä yllytyshulluutta ja huimapäisyyttä. Kelkalla lasketaan vatsallaan jäärataa pitkin, yrittäen saada mahdollisimman hyvän ajan. Kelkassa ei ole jarruja eikä minkäänlaista ohjausta. Kelkkailija voi kuitenkin vaikuttaa kelkan ohjaukseen kevyillä kengänkärkien kosketuksilla jään pintaan. Skeletonista järjestetään erilaisia kilpailuja, kuten maailman- ja euroopanmestaruus sekä American Cup -kisoja. Toinen ei niin joka miehen urheilulaji on mäkihyppy. Siinä hypätään suksilla hyppyristä mahdollisimman pitkälle. Laji vaatii hieman osaamista ja moni aloittaakin harjoittelun jo lapsena. Myös aikuisia otetaan mukaan kurssille, jossa opetetaan alkeet. Mäkihypyn alkeita harjoitellaan ensin rauhassa maalla ja tuleville mäkihyppääjille annetaan tärkeitä käytännön neuvoja. Hiljalleen siirrytään pienelle hyppyrille, jossa taitoja harjoitellaan. Kun mäkihyppääjä on valmis hyppäämään, siirrytään isompaan mäkeen. Suomessa mäkihyppymäkiä on esimerkiksi Lahdessa, Salpausselän harjulla sekä Kuopion Puijolla. Suomen suurin mäkihyppymäki sijaitsee Rukalla. Se on samalla maailman suurin muovitettu mäkihyppymäki. Mäestä hypätty ennätyshyppy oli 147 metrin pituinen (hyppääjänä itävaltalainen Gregor Schlierenzauer). Tosin harjoituksissa 152 metriä meni rikki norjalaisen Sigurd Pettersenin hyppäämänä.

 

Suomessa on mahdollista harrastaa monipuolisesti erilaisia talviurheilulajeja. Toisia voi harrastaa rennosti oman perheen kesken, ilman sen kummempia tavoitteita. Toisista lajeista taas järjestetään ammattitason kilpailuja, jotka vaativat runsaasti harjoittelua. Onneksi harjoittelu onnistuu Suomessa helposti.